Kenmerken van een boxspring

Een boxspring is een speciaal soort bed. Een regulier bed bestaat uit een aantal onderdelen, namelijk het bedframe, de bodem en het matras.

 

 

 

Een boxspring daarentegen vervult de functie van ombouw én bodem, en is daarmee een combinatie van ombouw en bodem die functioneert als drager voor een matras.Daarnaast heeft dit slaapsysteem enkele typische eigenschappen waarover we in dit artikel meer informatie zullen verstrekken.

Wat is een boxspring?
De boxspring vormt dus de drager van het eigenlijke matras waarop u ligt. Het bovenste matras kunt u naar believen zelf kiezen op basis van uw persoonlijke wensen en behoeften op het gebied van ligcomfort en slaapeigenschappen, maar kies wel voor een matras dat geschikt is voor een boxspring. Wanneer uw boxspring verstelbaar is, houdt er dan rekening mee dat u kiest voor een matras dat hiervoor geschikt is.
· Net zoals bij ieder bed kunt u zeker in het geval van een tweepersoons uitvoering ook nog een topdek of dekmatras erbij nemen. Dit dekmatras zorgt ervoor dat u niet meer de scheiding tussen de twee afzonderlijke matrassen kunt voelen en levert comfort en daarnaast vormt het een extra bescherming voor de onderliggende matrassen.
· Een boxspring kan voorzien worden van een ombouw, waardoor hij als zodanig niet meer herkenbaar is. Velen kiezen echter voor een variant zonder ombouw, zeker omdat ze steeds vaker worden voorzien van een luxe en fraaie stoffen bekleding.
· Een boxspring fungeert als een soort schokbreker, waardoor het voor velen lekker slapen is. Meestal bevat dit slaapsysteem een verborgen houten frame en er worden veren in aangebracht. Het geheel wordt dan omkleed met schuim en een matrastijk of een mooie stof die niet meer voorzien hoeft te worden van bedlinnen.
· De meeste boxsprings zijn onbuigbaar doordat er een onbuigbaar frame in is verwerkt. Er zijn ook varianten die verstelbaar zijn net zoals verstelbare lattenbodems of spiralen en sommige luxe modellen zijn zelfs voorzien van een massagefunctie.
· Aangezien er meerdere soorten veersystemen zijn  is het van belang om voor dat veersysteem te kiezen dat het beste bij u past. Ieder individu heeft een andere lighouding en heeft zijn eigen wensen en behoeften op het gebied van slaapcomfort. Laat u gedegen adviseren bij de keuze voor het meest geschikte slaapsysteem.

Het uiterlijk en stijl
We hebben zojuist een aantal eigenschappen genoemd die vooral van invloed zijn op de kwaliteit aangaande het liggen en slapen, maar daarnaast is bij de keuze voor een bed ook het uiterlijk en de stijl van belang. Bij een boxspring kunt u op het gebied van het uiterlijk overwegingen maken op basis van aspecten zoals:
· Sommige uitvoeringen hebben al pootjes en sommige worden zonder pootjes aangeboden. Omdat een bed ventilatie nodig heeft, is het altijd aan te bevelen om bij een uitvoering die standaard niet voorzien is van pootjes, optioneel pootjes aan te schaffen. Bijkomend voordeel is dat het bed hierdoor ook wat hoger komt te staan, waardoor u makkelijker in en uit bed kunt gaan en waardoor het minder belastend voor de rug is om het bed op te maken. Daarnaast kunt u dan ook onder het bed schoonmaken. Het is overigens handig als enkele pootjes ook van wieltjes zijn voorzien in verband met het eventueel verplaatsen van het bed. 
· Wanneer u een bedombouw heeft die u graag wilt houden en toch voor een boxspring wilt kiezen, dan kunt u de aanschaf van een zogeheten inzetmodel overwegen.
· U kunt kiezen voor een boxspring die als het ware uitgekleed is, maar er is tegenwoordig ook een groot en gevarieerd aanbod aan modellen die met een mooi materiaal zijn bekleed. Alle kleuren en kwaliteiten zijn mogelijk en er is altijd wel een variant die passend is in uw slaapkamer. Wanneer uw keuze uitgaat naar een uitvoering met additioneel een hoofdbord, voetenbord en pootjes, dan kunt u deze ook geheel passend bij de stijl van uw slaapkamer kopen. Wat dit betreft hoeft een boxspring qua uiterlijk echt niet meer onder te doen voor een bed met een ombouw.