De keuze voor een boxspring matras

Een boxspring vormt in feite een combinatie van ombouw en bodem, die fungeert als drager voor een matras. Wanneer u kiest voor een boxspring, dan heeft u dus in feite alleen een bedbodem.

 

Bij een boxspring kunt u overigens niet alle matrassen gebruiken.

De boxspring in combinatie met de matras
Op de boxspring zelf kan men dus niet slapen en wanneer een boxspring wordt aangeboden, dan horen hier net als bij een bedombouw of bedbodem normaliter de bovenste matrassen niet bij. Uiteraard komt u wel aanbiedingen van een compleet bed op basis van een boxspring tegen, maar dan wordt dit ook als zodanig vermeld. Het bovenste matras moet u dus zelf kiezen uit het enorme aanbod, waarbij u er wel rekening mee moet houden dat niet iedere uitvoering geschikt is voor gebruik op een boxspring. Meest aanbevolen en gebruikt worden overigens de zogenoemde pocketvering modellen. Fabrikanten van boxsprings geven overigens ook aan welke soorten geschikt zijn en ook in beddenzaken kan men u hier prima over informeren. Wanneer u dan een keuze voor een bepaald type gaat maken, dient u naast uw budget vooral rekening te houden met enerzijds de kwaliteit en anderzijds uw persoonlijke behoeften en voorkeuren.

Individuele behoefte, wensen en voorkeuren
Het matras waar u op ligt, bepaalt grotendeels hoe comfortabel en gezond u ligt en slaapt. Iedereen heeft andere voorkeuren op dit gebied en daarom is het niet mogelijk om een bepaald model aan te wijzen dat voor iedereen het meest geschikt is. Naast de voorkeur die men op basis van ervaring met eerdere matrassen kan hebben voor een bepaalde soort, spelen daarnaast ook fysieke omstandigheden een rol zoals:
· Gewicht en lengte van een persoon.
· Lichamelijke conditie, spierspanning en eventuele gewrichtsklachten bepalen ook mede de behoefte aan bepaalde eigenschappen. Deze omstandigheden kunnen ook leiden tot de behoefte aan een verstelbaar bed c.q. matras, waardoor men de onderbenen bijvoorbeeld altijd wat hoger kan leggen.
· Misschien heeft men een voorkeur voor een bepaalde lighouding. Wanneer iemand nagenoeg altijd op de buik slaapt, zal deze persoon een ander matras als prettig ervaren dan iemand die gewend is om op de rug te slapen.
In een beddenzaak kunt u zich uitgebreid laten adviseren om te komen tot de beste keuze. Men kan zelfs metingen van de spierspanning en ontspanning verrichten om te bepalen welk model geschikt is. Daarnaast moet u zich er wel van bewust zijn dat dit advies en het proefliggen gedurende een kwartiertje, uiteindelijk niet altijd resulteren in het gewenste resultaat en tevredenheid. Er zijn beddenwinkels waar u een matras tijdens een proefperiode van bijvoorbeeld een maand kunt proberen en desgewenst zonder kosten kunt omruilen wanneer deze toch niet bevalt. 

Eigenschappen en ligcomfort
Een aantal algemene eigenschappen die bepalend zijn voor het ligcomfort en de slaapeigenschappen zijn:
· Stevigheid, hardheid en dikte.
· Gebruikte materialen voor de vulling en tijk.
· Speciale eigenschappen op het gebied van vering, vochtregulatie, ventilatie en anti-allergie.

De keuze voor één of twee matrassen
Bij een tweepersoons bed  zult u altijd de keuze moeten maken tussen twee 1 persoons of één tweepersoons matras. Er zijn diverse redenen waarom men zou kiezen voor twee aparte 1 persoonsmatrassen. Denkt u echter vooral aan:
· Een groot tweepersoonsmodel is niet makkelijk hanteerbaar en zeker wanneer het voorzien is van binnenvering wordt de buigbaarheid minder. Dit kan het verplaatsen en vervoeren moeilijk maken.
· U moet er altijd rekening mee houden dat beide slapers in een tweepersoons bed geheel andere behoeften kunnen hebben. Het is echt niet uitzonderlijk dat men twee verschillende matrassen, uiteraard vanwege de vormgeving wel uit dezelfde collectie of serie, koopt.
· U kunt een extra dekmatras kopen om over twee losse matrassen heen te leggen. Omdat er hierdoor niets meer merkbaar is van de kier tussen beide, komt dit het ligcomfort ten goede.