De boxspring als twijfelaar formaat

Wanneer uw voorkeur uitgaat naar een boxspring, dan kunt u kiezen uit vele soorten, modellen, systemen, prijsklassen en maten.

 

 

De afmetingen die uw voorkeur genieten, hangen natuurlijk af van persoonlijke voorkeuren, maar ook van de ruimte die u in uw slaapkamer ter beschikking heeft. Wanneer u een tweepersoons boxspring wilt en weinig ruimte ter beschikking heeft, dan kunt u kiezen voor een twijfelaar.

Afmetingen van een twijfelaar
Tot voor enkele decennia geleden was een twijfelaar qua afmetingen de standaard voor bedden. De benaming verwijst vooral naar de breedte die varieert tussen 1,20 meter en 1,50 meter en concreet inhoudt dat het een twijfelgeval is of een dergelijk bed nu voor één persoon of twee personen geschikt is. Voor wat betreft de lengte voldoen de huidige uitvoeringen aan de gewenste afmetingen, waardoor men een keuze kan maken tussen de reguliere lengtematen 2,00 meter of 2,10 meter of 2,20 meter. De benaming twijfelaar wordt overigens niet altijd gebruikt, vaak wordt een bed van 1,20 meter of 1,40 meter breed ook gewoon tweepersoons bed genoemd, omdat men de breedtegrens voor een 1 persoonsbed vaak op 1 meter stelt.

Een twijfelaar, knus of krap ?
Wanneer men kiest voor een twijfelaar als tweepersoons boxspring, dan kiest men voor een beperkte ruimte per persoon. Wanneer men een breed bed heeft, heeft men altijd de keuze om krap of ruim te liggen; bij een twijfelaar ligt men eigenlijk altijd dicht bij elkaar, ook als men die behoefte een keer niet zou hebben. Wanneer men rustig ligt, is deze beperkte ruimte niet zozeer een probleem, maar in aanmerking nemende dat de gemiddelde mens per nacht wel 30 tot 40 keer draait, kan dit de nachtrust van een ’licht slapende’ bedpartner in een smal bed behoorlijk verstoren. Overweeg dit aspect altijd goed wanneer u een smal bed wilt kopen. Uiteraard staat voorop dat wanneer u gewoon niet meer ruimte voor een bed heeft, dat u dan moet leven met de eventuele beperkingen die hieruit voortvloeien. De afmetingen van een twijfelaar worden overigens door personen die dit formaat als 1 persoons bed gebruiken als zeer prettig ervaren.
Een reëel nadeel vormt overigens vaak de afmeting ervan bij het vervoer en bij verplaatsing. In veel woningen is het heel erg moeilijk en soms zelfs onmogelijk om een boxspring van 1,40 meter breed op een etage te krijgen. De meeste trapgaten zijn hier gewoonweg niet op berekend en een boxspring is nu eenmaal een vast onbuigzaam geheel.

Keuze voor twee delen
Wanneer u toch wilt of moet kiezen voor een twijfelaar, dan kunt u overwegen om als alternatief te kiezen voor twee maal een 1 persoons boxspring van 70 centimeter breed. Deze combinatie kan iets duurder zijn dan een enkele brede matras, maar dit hoeft niet zo te zijn. De keuze voor een tweedelige variant heeft overigens een aantal voordelen:
· Zoals al gezegd kunnen twee delen gemakkelijker vervoerd en verplaatst worden.
· Wanneer beide personen andere wensen ten aanzien van met name de eigenschappen van een matras hebben, kunt u voor iedere persoon de boxspring met matras kiezen die het beste aansluiten bij de persoonlijke behoeften.
· U kunt additioneel een dekmatras aanschaffen zodat u én de eventuele kier tussen beide beddelen niet voelt én nog comfortabeler ligt door een extra matras.
· Wanneer u toch al wilde kiezen voor een verstelbare boxspring, dan kunt u nu ieder individueel uw bedgedeelte naar wens bedienen.